En sorts ensamhet – Ändå ungefär samma ensamhet

augusti 25, 2013

Jag är ensam igen. Ja meningen måste vara uppbyggd så, jag är ensam på samma sätt som jag varit under mer eller mindre hela mitt vuxna liv. En väldigt ödslig ensamhet, ingen kärlek ens i närheten av realistisk, ingen vän jag kan prata med. Det är väldigt jobbigt, väldigt väldigt jobbigt, det gör ont varje dag. Men jag är van det.

Den här ensamheten är däremot lite speciell. Även om jag känner att jag blev satt i en position där jag inte hade något val, om jag kände att jag inte kunde påverka utgången av det hela så var jag ändå i slutändan själv tvungen att välja detta. Jag hade bara ett val, men jag var ändå tvungen att aktivt göra det valet.
Det är inte vad jag ville, jag hatar det här, avskyr det, jag ville så mycket mer, så oerhört mycket mer, men det spelar ingen roll vad jag vill, det har aldrig spelat någon roll vad jag vill.

Sanningen är att under det senaste året hade jag en period som var den bästa perioden i mitt vuxna liv. Jag kan inte riktigt uppskatta den nu men jag vet att där och då var det så, och jag vet att än i dag skulle det kunna förändras. Om korten spelades annorlunda även i detta skede så skulle mycket förändras, problemet är bara att det är inte min hand, det är inte jag som ska spela korten.

Det är betydligt mer tomt nu efter mitt beslut, det är oerhört tomt. Min ensamhet när den är på det här viset är ju sådan att mboilen är helt död, bortsett från någon familjemedlem ibland så är det inte någon som ringer, ingen som smsar, ingen som chattar.

Det fanns en period då det var annorlunda. Och jag kan fortfarande stirra i många sekunder på mobilen om bara lite ljus reflekteras i skärmen… var det en chatt som dök upp? Eller var det bara ljuset? Jag stirrar i alldeles för många sekunder för att vara säker på att det inte är en lampa som blinkar.

Det finns en saknad inom mig som är så stark att ensamheten blir än mer påtaglig. Problemet är bara att den ensamheten dök inte upp när jag valde min ensamhet, den saknaden dök upp många månader tidigare… egentligen i samma ögonblick som den där ensamheten valdes åt mig, när jag själv inte kunde påverka det.

Den där saknaden kommer aldrig försvinna, det finns ett hopp inom mig som aldriig kommer försvinna. Jag saknar det så mycket att jag inte kan beskriva det med ord, det finns helt enkelt inget ord som kan beskriva den saknaden.

Men hur man än vrider och vänder på det så handlar det fortfarande om samma sak. Min vilja har aldrig spelat någon roll i det här livet, jag kommer alltid vara en förlorare, jag kommer alltid att få nöja mig med att inte få som jag vill.

Jag trodde under en kort period, under några månader, att jag kanske kunde vara en vinnare, kunde få som jag vill. Jag var naiv, och livet slog snabbt ned mig igen.

Annons

2 svar till “En sorts ensamhet – Ändå ungefär samma ensamhet”

 1. Pada said

  Hej! Känner igen mig i att livet känns tungt och ensamt och att det är långt mellan bra dagar. Jag vet hur jobbigt det kan vara så om du har behov av att chatta t.ex. Så får du säga till. även om vi inte känner varandra och jag bara precis såg din blogg så är det en skön känsla att veta att man kan prata med någon om man vill. Ta hand om dig!

  • Virulence said

   Hej

   Jag beklagar att du känner igen dig. Just nu sluter jag mig mest när jag mår dåligt… jag skulle kunna säga att jag är selektiv med vem jag pratar med men det vore inte riktigt sant, för jag pratar inte med någon (eller ja, kanske oerhört selektiv snarare). Dessutom värnar jag lite om min anonymitet… som väl i och för sig ändå går att bevara. Men tack för dina snälla ord i alla fall.

   Ta hand om dig med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: