Att vara naiv och godtrogen

november 26, 2007

Hur mycket ska man tro på någons ord? Ska man utgå ifrån att en person menar allt h*n säger? Ska man utgå ifrån att en person kan ljuga om precis allt h*n säger? Ska man känna efter själv och göra en bedömning av sanningsgraden? Tänk om man är dålig på att känna efter?

 Ett ungefärligt citat (vill inte ta det exakta för hennes ánonymitets skull): Från och med nu ska du få en behagligare resa.. dyker det upp eventuella hinder, stora som små så ska jag finnas där och hjälpa dig förbi dem.

Dessa ord följdes av en viss skepticism av mig och ett konstaterande att det kunde krävas en del tålamod för en sådan sak varpå hon svarade ungefär: Många har underskattat mitt tålamod, och det är väl också så att hjälper jag dig idag så kan du hjälpa mig imorgon?

 En person som inte mår så bra är ofta svältfödd på omtanke (ofta.. inte alltid). Ord som de där kan då betyda enormt mycket, hon förmedlade dem med ett sådant eftertryck att jag inte kunde annat än tro henne.. och det var ju inte vilka ord som helst, sådana där ord säger man väl inte bara för att säga dem?

Många som vill ge stöd ger någon liten stöttande kommentar men som egentligen är ganska innehållslös. Om du inte riktigt menar det du säger utan bara vill uttrycka någon lite stödjande sak mest för ditt eget välbefinnande, så du ska känna dig nöjd med dig själv. Låt då bli att säga något överhuvudtaget, för risken är att skadan blir större än du kan ana.

Jag trodde på hennes ord, jag trodde att hon menade att hon skulle finnas där för mig, jag försökte även finnas där för henne men det var tydligen inte särskilt uppskattat.. Sedan hon uttryckte de där orden så.. så tog det inte lång tid innan jag var helt och hållet utanför hennes liv. Delvis är det mitt fel, för jag har svårt ibland att ta kontakt med folk, något jag berättade för henne.. jag försökte, försökte verkligen ta kontakt med henne på olika sätt, men jag tror att hon är en sådan människa som mäter prestationer. När jag gjorde en ganska liten sak, så krävde det väldigt mycket av mig, jag samlade mod till mig och försökte, men i hennes ögon var det fortfarande bara en väldigt liten sak.. jag gick ut hårt men i slutändan var min satsning ändå något betydelselöst.

De där orden, så fina de var, så mycket de kunnat betyda i positiv bemärkelse. Nu gav de mig istället flera månader av illamående.

Säg INGET du inte kan stå för själv, även de lenaste av ord kan i slutändan bli som piskrapp mot ryggen.

Annons

3 svar till “Att vara naiv och godtrogen”

 1. Mxa said

  Att inte ”läsa mellan raderna” ger ett mer rikt liv men mindre tid att leva det på.
  Både pga. andras handlingar men främst på dina egna.

  Enl. min mening.

 2. NilsH said

  Jag tycker om din blogg. Jag har just upptäckt den (faktiskt genom att skriva in på google nåt i stil med ”kommer jag någonsin att få en tjej?” ..ganska patetiskt, jag vet), men jag tycker hur som helst redan om den. Du skriver bra. Ibland har du med olika litterära vändningar i texten som gör den ännu bättre. Och du:.. Det finns en möjlighet att en av de där tjejerna du ser varje dag tänker samma sak som du, typ ”han är omöjlig att nå”. Hon vågar kanske bara inte ta steget och tala om för dig att du faktiskt är omtyckt av någon.
  Det var nog det. Ville bara säga att det finns fler som känner som du och att det du skriver här är av värde för väldigt många.
  PS: Har du läst ”Den unge Werthers lidande”? Han går igenom samma kval som du. Men låt bara inte ditt liv sluta som hans.

 3. Virulence said

  Mxa: Jag tänker inte säga emot dig.

  NilsH: Det finns absolut en möjlighet, eller sannolikhet som jag hellre vill kalla det, men jag tror den är ytterst ytterst liten. (men även säg 0,00054% är ju en sannolikhet..).

  Jag har inte läst den, bara läst utdrag ur den.. har dock funderat på att läsa den men, jag har funderat på att läsa många böcer som aldrig blivit lästa ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: