Vad är poängen att leva om det inte finns något att leva för?

maj 15, 2007

Om man kämpar för noll och ingenting, om livet kommer fortgå på precis samma sätt och jag kommer dö ensam utan några drömmar uppfyllda, varför inte dö nu istället isåfall? Varför dra ut på lidandet om det ändå aldrig kommer bli någon skillnad?

 Och jag vet att jag inte kan veta… Att jag inte kan veta vad framtiden har för mig, teoretiskt sett skulle allt kunna lösa sig med början imorgon.. t e o r e t i s k t sett.. Men alla mina dagar hittills har lärt mig att så inte kommer att bli fallet.

Säg att det kommer lösa sig, att allt kommer bli bra, men kanske först om tio år, skulle jag orka kämpa så länge till?

Jag tror inte det. Varför kämpa för ingenting.. jag är ju ingenting själv, bara en insida, så kanske är det helt enkelt rättvisan som ger betalning. En fin insida kommer man inte långt med, i mitt fall ingenstans, och jag klandrar inte någon.. Det är så det är helt enkelt.

Men jag är less på att vara den snälla killen som inte kommer någonstans.. snälla pojkar får ju inte kyssa vackra flickor.. Jag borde bli ett svin egentligen, lära mig att utnyttja folk eller att bara bete mig kallt och känslolöst.. Tyvärr kan jag inte det, det är inte jag… Men jag duger inte, har aldrig gjort och kommer nog aldrig göra. Jag får leva mitt liv i ensamhet, utan att få uppleva den enda dröm jag har.. kanske slipper jag leva alltför länge till. Jag fixar att kämpa utan att få något för det ett tag till, det gör jag.. men vad är poängen med det egentligen?

Jag har inga riktiga självmordstankar än, men dödslängtan, den har växt sig starkare. Den där känslan av att det vore ganska skönt om någon bil råkade köra på mig när jag korsar en väg, känslan av att om någon satte en pistol mot mitt huvud och tvingade mig göra något (tömma fickorna eller vadsomhelst) så skulle jag bara kunna säga nej.

Jag kan inte känna den känsla som många beskriver som ”det vore skönt att slippa allt”, jag kan egentligen bara känna ”det vore skönt att dö”.. försvinna..

Om döden knackar på så kommer jag att öppna.

Annons

5 svar till “Vad är poängen att leva om det inte finns något att leva för?”

 1. katy said

  hej, jag tycker om din blog. jag beundrar dig för det ser ut som om du har lätt att uttrycka dina känslor och att formulera dig.
  asså d med livet är ju inte lätt alls. jag gjorde den erfarenheten att den deprimerande känslan inte gå bort om man uppfyller sina drömmar…det man måste ändra på är hela inställningen till livet. d e inte alls lätt. och jag har ingen som helst aning hur man gör.
  jag hoppas bara att du klarar d att hitta en mening i livet. d e verkligen värd d. d finns så många positiva känslor som du inte ha upplevt än, men som du verkligen borde känner. din ena chans att göra d e ju här i livet. när man är död är d för sent.
  lycka till. och ge inte upp. du vet inte vad du missar.
  kram

 2. Virulence said

  Hej, tack för din fina kommentar. Jag tror att en stor anledning till varför jag har lätt att uttrycka mig här är för att det är min fristad, här kan jag skriva av mig precis vad jag vill. Det här är min ventil.

  Som jag ser det finns det, för mig, framför allt en mening med livet. Den meningen stavas k ä r l e k. Och du har alldeles lätt, troligtvis är min enda chans att få uppleva den här i livet, men om jag inte får/har någon chans att uppleva den så kommer jag ge upp till slut. För jag kommer inte orka hur länge som helst utan att få uppleva den. Om det sen handlar om ett år, tre år, fem år, tio år eller längre, det kan jag inte svara på. Men till slut ger jag nog upp, så enkelt är det.

  Men än en gång, tack för din kommentar.

  Kram

 3. Adam said

  Tänkte skriva ett långt svar om hur lätt det är att bli egoistisk och trånsynt utan att märka det när man sitter ensam och bara tycker att allt är trist, men jag är kass på att uttrycka mig till skillnad från dig så det skulle bara låta okänsligt och ogenomtänkt trots att jag själv länge har haft en livssyn som liknar din.

  Jag tror att du ska ta till vara på dom talanger och kunskaper som du har ( det var jag sääääkert först med att säga men ändå ), muscisera, bygga eller skriva nåt utan att redan från början ha ambitionen att bli jätteskicklig eller så, man måste hitta nåt kul att göra på som man kan bygga upp självkänslan genom, inte för att man nödvändigtvis har dålig självkänsla om man ifrågasätter meningen med livet, men det är skönt att ha en tankeskingrare som består.

  Tänk på texten till ”always look on the bright side of life”, hur töntig den än verkar och hur lite man än vill ha den typen av käck uppmuntran när man är som mest nere så är det så man måste försöka tänka. om du så måste bli religös på kuppen så får du inte ge upp livet!

 4. Virulence said

  Adam:

  Det beror nog på hur du uttryckt dig, eftersom du uttrycker dig i övrigt eftertänksamt så hade jag nog kunnat åtminstone respektera ditt resonemang kring det med. Och jag kan nog förstå lite vad du menar.

  Det kan säkert vara så som du är inne på i ditt andra stycke, men för att överhuvudtaget komma igång krävs det en del självförtroende… och även lite annat… utan att säga för mycket. Vägen kan vara lång, även om den i mångas ögon är väldigt väldigt kort.

  Apropå ditt sista stycke, det kanske stämmer, men är du lite lik mig som du skriver så vet du också att det är väldigt svårt att göra på det viset.. även om man verkligen verkligen försöker så kan man bara lura sig själv visst mycket (så att säga..).

  Ibland måste man ta sig vissa steg, ta itu med vissa andra saker, innan man kan påbörja det du är inne på i både stycke två och stycke tre..

 5. Thomas said

  Jag vet precis hur du känner, för jag känner igen allt du har skrivit. Jag har länge misstänkt att min ”bästa” kompis ljuger för mig dessutom, och fick det bekräftat idag.

  Men som sagt, jag förstår precis hur du känner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: